הרבה לפני שישראלים היו מבלים את החופשה השנתית בקוסומוי וחומרי הגלם היו על מדף בכל סופרמרקט, הביאה סוואלי אלדר את הטעמים הייחודיים של המטבח התאילנדי לישראל. סוואלי נולדה בנונבואדנג, כפר קטן הממוקם במרחק שש שעות מבנגקוק והגיעה לישראל בעקבות מודעת דרושים בתחילת שנות ה-80. היום, אחרי שנים ארוכות בישראל ומדליה מיוחדת מטעם מלך תאילנד עבור קידום התרבות התאילנדית בישראל, סוואלי היא אחת השגרירות הטובות ביותר של תאילנד בעולם ואוריינטל פוד, החברה בבעלותה, היא אחת היבואניות המובילות לישראל של מוצרים מהמזרח הרחוק.
לצורך הרחבת הפעילות של החברה חתמה אלדר לאחרונה על הסכם שיתוף פעולה עם חברת דיפלומט, יבואנית ומפיצה של מותגי ענק כמו פרוקטר אנד גמבל, היינץ ורבים נוספים. את הפעילות המשותפת של דיפלומט עם אוריינטל פוד הציגו החברות בסדנת בישול תאילנדית שערכו בשבוע שעבר בבית הספר הגבוה לקולינריה "בישולים" בתל אביב. סוואלי מרגישה בבית ב"בישולים", שם היא משמשת כמורה בכירה ומעבירה לדור הבא של השפים את סודות המטבח התאילנדי.
במשך שעתיים הציגה סוואלי באנגלית משולבת בעברית ארבעה מתכונים המבוססים על סדרת הרטבים של החברה ויחד עם אנשי השיווק של חברת דיפלומט, חשפו את שיתוף הפעולה בין החברות ומגוון המוצרים המשווקים ברשתות השיווק בישראל ובשוק המוסדי.
"למרות שבתקופה ההיא מנות כמו סושי או פאד תאי לא היו מוכרות והטעמים שהבאתי היו חדשים לחיך הישראלים, לא הופתעתי מההצלחה", היא נזכרת. "המטבח התאילנדי מתאים לאקלים המקומי והוא משלב מגוון של טעמים – חמוץ, חריף, מלוח ומתוק". שנגרילה פעלה במשך 15 שנים, והפכה אחת הנציגויות המובילות של המטבח האסייתי בישראל, אולם נסגרה לאחר שמחלת הסרטן הכריעה את אבי בתום מאבק של חמש שנים כשהוא בן 51 בלבד.
סוואלי (55) נשארה לגדל את שני ילדיהם ולנהל את חברת היבוא. את המוצרים שמייבאת החברה לישראל, ביניהם סדרת הרטבים Healthy Boy עם הילד האסייתי השמנמן מכירים בכל בית – מה שמעיד על ההצלחה העסקית של סוואלי. לאלדר קשרים עסקיים ענפים בתאילנד ובמדינות נוספות במזרח הרחוק ובמקביל לפעילותה בחברת היבוא היא משמשת גם כיועצת למסעדות, כשפית באירועים של שגרירות תאילנד בישראל וכשפית של משפחת המלוכה התאילנדית בביקוריה בישראל.
בזמן ההתכנסות טעמנו את הבירה Singha המיובאת לישראל על ידי אוריינטל פוד. מדובר בבירה לאגר חזקה ובהירה שנחשבת לנמכרת ביותר בתאילנד. בינתיים, בתוך כיתת הלימוד המתינו לכל אחד קרש חיתוך, סינר, כיריים ומחבתות על מנת להתנסות במוצרי החברה. ללמוד בישול תאילנדי מסוואלי זו חוויה מיוחדת: היא מסבירה את הדברים היטב ומשלבת בכל אחד מהמתכונים את אהבתה הגדולה למטבח בו גדלה ומלווה אותה מאז. אוריינטל פוד הפכה את המטבח התאילנדי נגיש בכל בית, בזכות הרטבים שמאפשרים להגיע לטעם המקורי של המנות בלי לחפש בחנויות מתמחות תבלינים אקזוטיים כמו קפיר ליים, גלנגל, למון גראס, תמרינדי או סוכר דקלים. היא הצליחה להביא את המטבח התאילנדי לכל בית.
סדרת הרטבים של Healthy Boy כוללת את הטעמים המוכרים כמו סויה, טריאקי צ'ילי חריף או צ'ילי מתוק לצד טעמים חדשים כמו רוטב טום יאם, שמכיל את הבסיס למרק, רוטב קארי אדום ורוטב קארי ירוק, המשמשים כבסיס למאכל הנפוץ במזרח הרחוק, רוטב הוי סטיר שמשמש כגרסה הכשרה לרוטב הצדפות, המשמש במטבח התאילנדי כתחליף למלח, רוטב פאד תאי שמחליף את תערובת התבלינים או רוטב שזיפים המשמש לתיבול של בשר ועוף. בחברה מבטיחים להרחיב את המוצרים בעתיד וגם מכינים בימים אלה רוטב דגים כשר, אשר נמצא בחביות בתאילנד וצפוי לצאת לחנויות בעוד כשנה. בנוסף מייבאת החברה לישראל סדרה רחבה של מוצרים כמו שמן אורז, אטריות, חומץ אורז ועוד.
סוואלי פתחה את הסדנה בהדגמה של הכנת קציצות עוף עם אטריות שעועית. 200 גרם אטריות ורמצ'ילי קצוצות שמתווספות לעיסה, הופכות את הקציצות להיות אווריריות וקלילות. במקביל הדגימה איך להכין Kai Yaang או בתרגום חופשי לעברית עוף בברביקיו, עם רוטב הוי סטיר, סויה וצ'ילי. שוקי העוף שהושרו בתוך המרינדה קיבלו את הטעמים הייחודים של המטבח התאילנדי.
אחרי ההדגמות עברנו לשלב הביצוע האישי – Pad Thai – מתכון שאינו דורש תרגום ומוכר בכל בית ובקר ברוטב חלב קוקוס, שאם אתם מתעקשים לחפש את שמו המקורי נסו פאט נאננג נוא. אלה המתכונים שהוצגו בסדנה.
מדובר בשני מתכונים פשוטים מאוד, שאחרי הכנה של חומרי הגלם דורשים מקסימום עשר דקות הכנה. בסדנה הם יצאו מצוין וניסינו אותם בבית בהצלחה גדולה. כדאי לדייק בכמויות, במיוחד של הירקות, אחרת המנה הופכת גדולה מדי בעבור המחבת.
הסדנה נתנה טעימה קלה מהטעמים של המטבח התאילנדי, טעימה שמשאירה סקרנות גדולה ללמוד עוד על אחד המטבחים הטובים באסיה.
פאט נאננג נוא – בקר ברוטב חלב קוקוס
300 גרם סינטה חתוכה לרצועות
200 גרם חלב קוקוס TCC
1 כף רוטב קארי אדום YWY
0.5 רוטב תמרהינדי
1 כף רוטב דגים
100 גרם סוכר דקלים
0.5 כפית חמאת בוטנים
50 גרם בזיליקום תאילנדי לקישוט
1 צ'ילי חריף לקישוט
אורז לבן
אופן הכנה
לשים את כל הרטבים (חלב קוקוס, תמרהינדי, קארי אדום, סוכר דקלים, רוטב דגים וחמאת בוטנים) בסיר, לבשל באש נמוכה ל3-4 דקות. מוסיפים את הסינטה ומבשלים לעוד 3-4 דקות על אש בינונית. לקראת הסוף מוסיפים את הבזיליקום והצ'ילי ומגישים.
קציצות עוף עם אטריות שעועית
300 חזה עוף טחון
1 כף שום קצוץ
1 בצל גדול קצוץ
60 גרם כוסברה קצוצה
200 גרם אטריות שעועית ורמצ'ילי (מושרות למשך 5 דקות במים קרים ולקצץ אותן)
3 כפות רוטב הויסטר
1/2 כפית פלפל לבן
1 ביצה
1 כף שמן שומשום
שמן אורז לטיגון
אופן ההכנה
מערבבים הכל יחד לעיסה אחת, לצורך העמקת הטעמים יש לתת לעיסה לנוח למשך חצי שעה ולאחר מכן מגלגלים את העיסה לכדורים ומטגנים מכל צד עד להזהבה.
Kai Yaang – BBQ Chicken
1 ק"ג שוקיים
2 כפות הויסטר
כף שמן שומשום
1 כף סויה מתוקה
1 כף כוסברה קצוצה
פלפל לבן
3 כפות צ'ילי מתוק
אופן הכנה
מערבבים את כל החומרים ומשרים את השוקיים למשך חצי שעה. שמים בתבנית בתנור בחום של 180-190 מעלות למשך 20 דקות.
Pad Thai – אטריות אורז מוקפצות
200 גרם אטריות אורז מספר 3 – יש להשרות במים קרים 4-6 שעות ולסנן
1 ביצה
3 כפות שמן אורז
50 גרם כרוב לבן
50 גרם גזר חתוך לגפרורים
50 גרם נבטים
3 כפות רוטב פאד תאי
1 כף סוכר
1/2 כף תמהינדי
2 כפות רוטב סויה בהירה
20 גרם עירית שום
3 כפות מים
בוטנים
אופן ההכנה
שמים שמן במחבת ומטגנים את הביצה למקושקשת. מוסיפים את האטריות ומערבבים למשך 3 דקות. מוסיפים רוטב פאד תאי, סוכר, תמהינדי, 3 כפות מים ומבשלים למשך 3 דקות. מוסיפים את הירקות ומקשטים למעלה בבוטנים.