ד"ר מריאלה גלאנט, מייסדת מרכז גלאנט
שבועות, חג הביכורים, הוא חג שמזוהה בעיקר עם ארוחות חלביות מושחתות מלאות בגבינות, פסטות ועוגות גבינה, כלומר, חג שלא ממש תורם לדיאטה השגרתית. אבל עבור מי ששומר על תזונה דלת פחמימות ועתירת שומן, זה יכול להיות חג אידיאלי, רק צריך לעשות מספר התאמות פשוטות לארוחת החג, ואפשר ליהנות ממגוון גבינות שמנות מעולות עם ירקות וסלטים מרעננים. האם היתרונות הבריאותיים של הגבינות השמנות קיימים ?
יתרונות בריאותיים
לגבינות שמנות יש מספר יתרונות בריאותיים, בעיקר בגלל שהן מכילות הרבה סידן וויטמין D, ומהוות מקור עיקרי גם לוויטמין K2. רבים לא שמעו על ויטמין K2, אבל זהו ויטמין חשוב, שבהחלט כדאי להכיר. ויטמין K2 הוא נגזרת של ויטמין K.
בעוד ויטמין K1 מסייע בקרישת הדם ונמצא בירקות ירוקים כמו תרד וברוקולי, ויטמין K2 מסייע במניעת שקיעת סידן בדפנות כלי הדם, ולכן עשוי לסייע במניעת מחלות לב. בנוסף, יש לו תפקיד חשוב בבריאות העצם, מספר מחקרים מראים שהוא עשוי לסייע במניעת אוסטאופרוזיס ושברים.
אדם מערבי ממוצע צורך פי 10 יותר ויטמין K1 מאשר ויטמין K2. אמנם הגוף שלנו יודע להפוך K1 ל-K2, אבל הספיגה שלו מהמזון הרבה יותר יעילה, כך שגבינות שמנות הן מקור מעולה לוויטמין K2.
מזונות אשר ידועים בכך שהם מכילים הרבה ויטמין K2 הם בעיקר גבינות שמנות, חלמון ביצה, חמאה ויוגורט BIO. הגבינות העשירות ביותר ב-K2 הן צ'דר, גאודה, גרוייאר, אמנטל, גבינה כחולה וגבינה שוויצרית.
הפרדוקס הצרפתי – יותר יין, יותר גבינות, פחות מחלות לב.
למרות היתרונות התזונתיים הרבים שיש בגבינות שמנות, הן הושמצו בשנים האחרונות, בעיקר בגלל כמות השומן הרווי שהן מכילות. אך לאחרונה יותר ויותר מחקרים עדכניים מרמזים ששומן רווי הוא כנראה לא הסיבה לעלייה בשומני הדם ותחלואה לבבית. אחת הדוגמאות לכך היא ה"פרדוקס הצרפתי". הצרפתים ידועים בחיבה שלהם לאוכל איכותי ושומני. הצרפתי הממוצע צורך כ-26 ק"ג גבינות בשנה, לעומת 17 ק"ג בלבד בקרב האמריקאים, ולמרות שהם אוכלים את האוכל המושחת ביותר, נראה שדווקא בקרב הצרפתים יש שיעור נמוך במיוחד של תמותה ממחלות לב.
השערות נוספות לפרדוקס הצרפתי הן אכילת ארוחות קטנות וצריכה גבוהה של יין אדום שעשיר בנוגדי חמצון הנקראים פוליפנולים. אך הצרפתים הם לא היחידים, גם בשוויץ, הולנד, בלגיה, איסלנד ואוסטריה יש שיעור נמוך של תמותה ממחלות לב, בעוד שיעור צריכת השומן הרווי במדינות אלו הוא בין הגבוהים באירופה.
רגישות ללקטוז
סיבה נוספת שבגללה כדאי לאכול דווקא גבינות שמנות היא העובדה שגבינות שמנות מכילות הרבה פחות פחמימות מאשר גבינות רזות. הפחמימה העיקרית בחלב נקראת לקטוז, והיא ידועה גם בשם "סוכר החלב". זה מהווה יתרון משמעותי עבור מי ששומר על תזונה דלת פחמימות, אך גם עבור אנשים הסובלים מרגישות ללקטוז.
רגישות ללקטוז נפוצה מאוד באוכלוסיה הבוגרת, והיא לרוב הולכת ומחריפה עם העלייה בגיל. העובדה שגבינות שמנות מכילות מעט לקטוז מאפשרת להרבה מאותם אנשים לצרוך מהגבינות אללו ללא תופעות לוואי (כתלות ברמת הרגישות).
לסיכום, ישנם מגוון יתרונות לגבינות שמנות כמו צ'דר, גאודה, ברי, קממבר ומוצרלה. תכולת הפחמימות בהם נמוכה, הן מכילות מגוון מינרלים וויטמינים חשובים כגון ויטמין K2, הן עוזרות לשמירה על שובע והן בעיקר מאוד טעימות.
ד"ר מריאלה גלאנט, רופאה אנדוקרינולוגית, מייסדת מרכז גלאנט המציע טיפול חדשני לבריאות מטבולית
המידע הוא לידיעה כללית בלבד – האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי אישי ואין להסתמך עליו