מטבוחה חריפה אש

מטבוחה חריפה אש – מתכון של גיא שמואלי

עגבניות לפני קילוף בדרך למטבוחה חריפה

מטבוחה חריפה אש היא אחד השדרוגים האולטימטיביים לכל כריך וכמעט לכל ארוחה. מטבוחה היא למעשה ריבת עגבניות שמתבשלת בבישול ארוך על אש קטנה. אני מאוד אוהב להכין את המטבוחה עם עגבניות תמר, אבל אפשר בהחלט להחליף אותן לעגבניות רגילות או עגבניות שרי.

אחרי קירור של המטבוחה היא מצוינת כבסיס לחלה עם שניצל וחציל, יחד עם בשר בקר מפורק או עם ירקות קלויים. חוץ מזה, המטבוחה יכולה להיות בסיס מצוין לשקשוקה או לתבשילים אחרים עם עגבניות. אני אוהב אותה על חלה טריה – כמה פשוט ככה טעים.

את מידת החריפות של המטבוחה אפשר לווסת באמצעות מספר הפלפלים החריפים או הסרת הגרעינים (בהם נמצאת רוב החריפות של הפלפל).

אם רוצים את המטבוחה קצת יותר מתוקה, אפשר להוסיף כפית סוכר (אני פחות אוהב) או להוסיף גמבות נוספות. בסופו של דבר, אחרי ההכנה הראשונה אפשר בפעמים הבאות לווסת את הטעמים בהתאם להעדפות האישיות.

חומרים למטבוחה חריפה אש

10-12 עגבניות תמר

גמבה אדומה

2 פלפל צ'ילי אדומים טריים (להגברת החריפות אפשר להשתמש בפלפלים ירוקים חריפים)

3 שיני שום

5 כפות שמן זית

כפית מלח

מטבוחה חריפה

אופן הכנה

חורצים את העגבניות ומשרים בקערה עם מים רותחים כ-15 דקות על מנת להסיר את הקליפה.

מסירים את הקליפה של העגבניות וחותכים לקוביות.

חותכים את הגמבה לרצועות וקולים אותה במחבת בלי שמן עד שהקליפה מתחילה להתפצפץ. אפשרות נוספת היא לקלות את הפלפלים בתנור.

מוציאים את הגמבה ומוסיפים לסיר עמוק את שמן הזית ואת השום חתוך לקוביות קטנות.

חוצים את הצ'ילי ומוסיפים לסיר – על מנת למתן את החריפות אפשר להוציא את הגרעינים.

אחרי כחצי דקה של טיגון (לשים לב שהשום לא נשרף) מוסיפים את העגבניות החתוכות.

מבשלים על אש גבוהה עד לרתיחה.

מוסיפים מלח.

מבשלים את המטבוחה על אש קטנה כ-4 שעות.

במהלך הבישול אפשר למעוך את העגבניות בסיר.

אחרי סיום הבישול מקררים את המטבוחה כחצי שעה.

מעבירים לצנצנת מעוקרת ושומרים במקרר.