טיול קולינארי באיי יוון

ביוון העתיקה, כאשר ערכו סימפוזיון (מהמילה היוונית symposio), התכוונו למפגש של אוכל ושתייה בו המשתתפים דנו בעניינים שוניםgreece15712

גם תרבות הקולינריה היוונית כיום, הטברנות לדוגמא, מהוות מוקד קולינארי, חברתי ותרבותי מרכזי בו ניתן ליהנות ממגוון מעדנים מקומיים לצד צ'יפס, יין ובירה מקומיים ביד רחבה, מוזיקה מלווה ואווירה פתוחה, לא רשמית וחברותית מאד. יוון ידועה מאד בזכות שמן הזית המשובח, זיתי הקלמטה וגבינת הפטה, המאזטים, האוזו והאווירה הייחודית המלווה את חוויית האוכל באיי יוון.

תרבות והיסטוריית האוכל באיי יוון
מי לא מכיר את החוריאטקי או בשמו העברי – הסלט היווני? הררי מלפפונים, עגבניות, פלפל ירוק ובצל אשר מעליהם מונחת אחר כבוד פרוסת גבינת פטה עם הבזקים נדיבים של אורגנו, ושמן זית. אבל העגבניות אשר כל כך מזוהות עם הסלט היווני הן דיירות חדשות יחסית ביוון והובאו אליה מאמריקה ביחד עם הפלפלים ותפוחי האדמה. האוכל היווני העתיק היה מטבח פשוט שהסתמך על חיטה, שמן זית, יין ודגים. המטבח הביזנטי תרם רבות לאוכל היווני כפי שאנחנו מכירים אותו כיום ובעיקר הביא את הלימון הכל כך אופייני למאכלים יוונים רבים. התקופה העותומנית גם היא השאירה אותות קולינאריים המקשרים את האוכל היווני עם זה הטורקי.
באיי יוון מגדלים בעיקר עיזים וכבשים, ובשל כך ריבוי הגבינות והמאכלים המבוססים על חלב צאן. השימוש בבשר בקר נדיר יחסית והעדפה היא לדגים ופירות ים, בשר כבש וטלה, ארנבים וחזירים. שימוש רב נעשה בירקות טריים, חצילים, עלי גפן, מלפפונים וכן בצמחי תבלין טריים כמנטה, שמיר, אורגנו ועוד.
סגנון האכילה המקובל באיי יוון הן הטברנות המגישות אוכל ביתי במחירים נוחים, והאכילה מחוץ לבית נפוצה מאד, בעיקר בשעות הערב והלילה. המנות מוגשות בערבוביה של מאזטים (מזה) ולעתים אף לא כוללות מנות עיקריות כלל. הקינוחים נפוצים פחות ונהוג לקנח את הערב בכוסית אוזו או צ'יפורי (השנפס המקומי).

לצאת ממלכודות התיירים
מי שמחפש את המאכלים האותנטיים הטריים והטעימים של איי יוון, טוב יעשה אם יצא ממלכודות התיירים אשר מציעות מאכלים בינוניים במחירים מרקיעי שחקים. דווקא במרחקי נסיעה לא גדולים ממלכודות אלו ניתן להתקל בכפרים קטנים מקסימים ומזמיני אורחים אשר יציעו שלל טברנות מקומיות משובחות בהן ניתן ליהנות ממגוון מטעמים מלווים ביין, אוזו או בירה מקומיים. טיסות לכריתים במחירים זולים במיוחד אפשר למצוא גם לאחר עונת התיירות ודילים של הכל כלול מתגלים לעתים כלא משתלמים.
בחלק מאיזורי יוון והאיים מציעים מגוון מטעמים ייחודי להם, דוגמה טובה לכך הם הניוטיקו בורקי – מאכל תפוחי אדמה וקישואים, דבינת מיזיתארה ומנטה האופייני לכריתים בלבד. באיזורים ההררים של יוון ניתן להתקל במגוון ייחודי הכולל שלל ממולאים (גמיסטה), מאפים ממולאים בשר גבינות או ירקות (פיתס), פשטידות פסטה (פסטיצו), כופתאות בשר או ירקות (קפתדס), מרק עדשים (פקס) או צלעות כבש (פאידקיה).

איי יוון עשירים במפרצונים שקטים ונקיים ודגה מגוונת. בטברנות ובמסעדות דגים ישמחו להגיש שלל דגים טריים, כאשר מקובל ורצוי לבחור את הדג בעצמכם. הדרך הטובה ביותר ליהנות מדגי יוון היא על גבי גריל פחמים עם הרבה שמן זית ולימונים חצויים.
אוכל לאומי נוסף יווני הוא הסובלאקי, שיפודי בשר עטופים בפיתה ובירקות עם רוטב יוגורט או הגירוס – הקבב היווני ברוטב עגבניות או יוגורט.
טיולים קולינאריים ביוון יכולים להערך על בסיס עצמאי, לצאת אל הכפרים והמקומות הקטנים יותר ולבקר בטברנות המקומיות על היצען המשתנה עם עונות השנה, או להצטרף לטיול מאורגן אשר ידאג לסיורים במקומות ייחודים מעניינים כשוק הבשר המפורסם, וכן לסדנאות בישול והיכרות עם המטבח ומוצרי הגלם המקומיים בהדרכת שף ישראלי.

לא על האוכל לבדו
מסורת היין העתיקה עברה שינויים, תהפוכות ותמורות והתקדמה מאד בעשרים שלושים שנה האחרונות. חוקים נחקקו אשר הפרידו בין זני הענבים הגדלים באיזורי יוון השונים והוקמו יקבים חדשים, מתקדמים ומודרניים המספקים יינות משובחים הזוכים לשבחים ובפרסים רבים. היקבים האיכותיים ביותר ביוון נמצאים באיזור נימאה בחצי האי פולופונז שבחלקה הדרומי של יוון. הענב השולט הינו ענב אדום בשם אגיורגיטיקו או בשמו המערבי סנט ג'ורג'. זהו זן מעניין ורבגוני ממנו מייצרים מגוון גדול החל מיינות קלים ויינות רוזה נעימים וכלה ביינות מורכבים ובעלי גוף. באיזור קיימים מספר יקבים בהם ניתן לבקר, רצוי בתיאום מראש.

צילום סטוק אקסצ'יינג'

{loadposition google02}