עונת הדובדבנים – מעל 3000 טון בכל הארץ

בקיץ 2012 מצפים החקלאים בצפון ליבול דובדבנים בכמות של פי שניים ויותר ביחס לשנה שעברה, מעל 3000 טון וזאת בשל החורף הקר במיוחד וכמויות מנות הקור שנמשכו גם לאורך תקופת הסתיו והאביבcherry11612


חיים הוד, חקלאי ובעל בית מלון במטולה אמר, כי אמנם השפע מביא למחירים נמוכים של הפרי, אך מאחר והמחירים נמוכים ולא מכסים את עלות הקטיף והאריזה היקרים, מאחר והכל ידני כי הפרי עדין ופגיע, ישנם חקלאים שלא יקטפו את הפרי. הוד אומר, כי 80 אחוז מיבול הדובדבן גדל באזור הגליל והגולן. הקטיף בגליל בשיאו ובגולן החל בימים אלו וימשך עד סוף יוני. הוד, המגיש לאורחי המלון מרקחות דובדבנים, ליקר דובדבנים ועוגות דובדבנים, מציע לאכול את הפרי טבעי כי הוא טעים, מתוק ויפה אך אומר, כי ניתן לשלב את הדובדבן במאכלים שונים ובשל טעמו הדומיננטי מוסיפים אותו כרוטב לתבשילים שונים כולל במאכלים בשריים, בעוגות, בסלטי פירות או במיצים, ליקרים וריבות. הדובדבן נפוץ בקישוט מאכלים הודות לצבעו האדום העז.

עצי הדובדבן גדלים באזורים קרים וגבוהים (מעל 500 מטר), מאחר והפרי זקוק למנות קור גדולות בכדי להתפתח. השם הכולל "דובדבנים" נועד למינים שונים של פירות ממשפחת הוורדיים. ביפן נפוץ הדובדבן לא רק כעץ פרי אלא כסמל לאומי שסביבו נחגג פסטיבל פריחת הדובדבן המסמל התחלה חדשה, פוריות ושמחת חיים. פרי הדובדבן התאקלם בארץ בסוף שנות ה-30 והוא צלח רק באזורים גבוהים מ- 600 מטר מעל פני הים. כ- 75% מיבול הדובדבנים בארץ גדל בצפון הגולן, השאר במטולה, הרי הגליל העליון והרי ירושלים.

{loadposition google03}

בתאגיד פירות בראשית מפסגות גליל – גולן מספרים כי 100 גרם דובדבנים  ממלאים כוס ומכילים 60 – 70 קלוריות. כוס דובדבנים תכיל 10 – 15 דובדבנים, כלומר דובדבן אחד מכיל 4 – 6 קלוריות. סיבים תזונתיים – הסיבים חשובים להפעלה תקינה של מערכת העיכול. הם תורמים למניעת עצירות, שיפור תחושת השובע, הפחתה ברמות כולסטרול וסוכר, ומניעת סרטן.כוס דובדבנים מכילה 3 גרם סיבים תזונתיים ( כמו כוס דגני בוקר מועשרים בסיבים)
ויטמין C – הדובדבן עשיר מאוד בויטמין C. ויטמין C משפר את התנגודת החיסונית של הגוף, מגן עליו מפני מחלות שונות כמו אסטמה, סרטן, מחלות ריאה ועוד. כוס דובדבנים מכילה 10 מ"ג ויטמין C שהם 10% מהצריכה היומית המומלצת.
ויטמין A – הדובדבנים עשירים בויטמין A. זהו ויטמין המגן על הראיה ותורם לראיית לילה תקינה. כמו כן הוא נחשב אנטיסרטני. הוא שייך לקבוצת הקרוטנים שהם פיגמנטים נוגדי חימצון חשובים מאוד.
אשלגן ונתרן – הדובדבן עשיר באשלגן ודל בנתרן. זהו השילוב האידיאלי לסובלים מיתר לחץ דם וגם למניעתו. בעולם המערבי צריכת המלח והנתרן גבוהה בהרבה מהדרוש לגופינו. ברור כבר שנים רבות כי הפחתה של רמות המלח והנתרן בתזונה מסייעת בהורדת רמות יתר לחץ דם.

בנוסף, מחקרים רבים בעולם הראו בשנים האחרונות כי תזונה דלה בנתרן בגיל הצעיר תורמת להפחתת הסיכון ליתר לחץ דם בגילאים מבוגרים. כוס דובדבנים מכילה 3 מ"ג נתרן בלבד. האשלגן, לעומת הנתרן, הוא מינרל המשפיע לטובה על הורדת רמות לחץ דם.כוס דובדבנים תכיל200 מ"ג אשלגן ואכילתו תורמת לכן, לשמירה על ערכים תקינים של לחץ הדם ואף להפחתתו אצל מי שסובל ממנו.
ויטמינים ומינרלים נוספים – הדובדבנים מכילים גם ויטמין B – 6, חומצה פולית וברזל.
פלבנואידים – כמו כל פירות היער בעלי הפיגמנטים האדומים – כחולים –סגולים גם הדובדבן עשיר בפלבנואידים ייחודיים המסייעים לגוף ב – 3 דרכים עיקריות:
1. הקטנת הסיכון ללקות במחלות לב
2. הקטנת הסיכון ללקות בסרטן
3. האטת קצב הזדקנות
הפלבנואידים הם למעשה אלה שגרמו לרופאים להמליץ על שתיית יין. מה שהביא לנו את הפרדוקס הצרפתי של יין האדום היבש. הם ולא האלכוהול. וכך בדובדבנים אנחנו מקבלים אותם באופן טבעי, בריכוז גבוה וללא אלכוהול.

הדובדבן מכיל פלבנואידים ייחודיים וביניהם אנטוציאנינים שהם נוגדי סרטן וכאב וקוורצטין שהוא נוגד חימצון פוטנטי ביותר ונחשב אנטי-סרטני ונוגד דלקת. למזלנו פעולתם המיטיבה של הפלבנואידים לא משתנה לאחר בישול או הקפאה וכך ניתן ליהנות מיתרונם גם בריבה העשויה מדובדבנים, הקפאתם או כל מתכון אחר. מחקר שנערך בפינלנד לפני שנתיים הראה כי אכילת 100 גר' פירות יער ביום במשך 8 שבועות העלתה פי 2 את רמות הקוורצטין (שהוא פלבנואיד) בדם.
פיטוכימיקלים נוספים (חומרים צמחיים בעלי השפעות בריאותיות חשובות) המצויים בדובדבן– הדובדבן מכיל גם לוטאין שהוא נוגד חימצון המגן בעיקר על הראיה, פיטוסטרולים התורמים להפחתת רמת הכולסטרול בדם.

ברפואה העממית נחשב הדובדבן כמתאים לטיפול בגאוט (שיגדון). זוהי מחלה הפוגעת בפרקים וגורמת לכאבים עזים. גם מחקרים מערביים אחרונים מראים כי לדובדבן אפקט מיטיב בשיגדון ובמצבי דלקת אחרים. הרפואה העממית ממליצה על שתיית מיץ דובדבנים לשיכוך כאבים. מה שמסביר השפעה זו היא תכולה גבוהה של אנטוציאנינים. הרפואה הסינית ממליצה על אכילת דובדבנים לחיזוק דם בגלל צבעם האדום ולכן הם מתאימים לאכילה על ידי מי שסובל מחולשה, עייפות, סחרחורות ותופעות אחרות של אנמיה.
הסבתות טוענות כי מומלץ לאכול דובדבנים לפני השינה מכיוון שהם משפרים את איכות השינה. רפואת הצמחים משתמשת גם בחלקי הדובדבן האחרים. פטוטרת הפרי שימשה בעבר לטיפול בצבירת נוזלים וקליפת העץ לטיפול בשפעת.לפי רפואת המזרח נחשב הדובדבן לפרי מעורר תשוקה.

פעילות דובדבנים בצפון הארץ

מלון הבוטיק בית שלום במושבה הוותיקה מטולה, הבנוי אבן גלילית וממוקם בחצר בת 110 שנים ברחובה הראשי של המושבה מזמין את אורחיו, לאורך כל עונת הדובדבן לסיורים מודרכים אל מטעי הדובדבנים וקטיף עצמי לטעימות ללא תוספת תשלום.

במסעדת בית שלום במטולה מקבלים בברכה את עונת קטיף הדובדבן ומכינים מטעמים מיוחדים עם דובדבנים במיוחד לעונה זו, שישולבו בתפריט הרגיל. בערבי שישי ניתן להסב בגינת המלון לארוחת ערב על רקע צלילים משנות השישים וגם לרקוד כמובן, וליהנות מהאוויר הקריר גם בימי הקיץ החמים.

כפר הנופש מרום גולן מזמין משפחות, מטיילים ונופשים לטיולים במטעי הדובדבן, מסלולים אתגריים וחווייתיים, טיולי טרקטורונים, רנג'רים וטומקרים במרחבי הגולן. מסלול הטיול המודרך לעמק קוניטרה יוצא משטח קיבוץ מרום גולן, לכיוון העמק. בירידה אליו חוצים מעברי מים, מטעי עצי הפרי והדובדבן, שדות ירוקים ועוברים במסלול אתגרי עם תצפית כוללת על האזור. בקיבוץ מרום גולן מגדלים מטעי דובדבנים על שטח של 100 דונם, בהם שלושה זנים עיקריים- בינג, לפינס וסטלה וצופים כי השנה כתוצאה מתנאי הגידול ומנות הקור, איכות הדובדבן תהיה טובה יותר.
משך טיול הטרקטורונים או רינג'רים כשעה ורבע,

במסעדת הבוקרים הכינו תפריט עם מנות מיוחדות משולבות בפרי הדובדבן לחגיגה קולינרית של העונה המוצלחת.

ישר מהעץ – קטיף עצמי – אין חוויה ממכרת ומרגשת יותר מלקטוף דובדבנים מהעץ לפה, ללא הגבלה. בבוסתן בראשית בגולן, בעין זיוון, תוכלו לחוות את הדובדבן ובשפע. זה מתחיל במראה העצים עמוסי הפירות, מגע עם הפרי עצמו, בטעמו ובכך שמותר עוד ועוד ללא הגבלה. השנה צפי פרי רב מהרגיל. בבוסתן עוד מגוון פעילויות.

מתי: כל יום מהשעה 9:30 – 16:00.
מחיר כניסה: – 25 שקל לילד – 30 שקל למבוגר.https://enzivan.co.il

ראש טוב – ביקב הבוטיק הר אודם, מפיקים מהדובדבן שיכר, מתקתק וטעים על טהרת הפרי, דובדבנים חמוצים וגודגדנים מתוקים הגדלים באקלים הקר ונטועים באדמת הבזלת העשירה של צפון הגולן. השיכר בעל צבע אדום עז מבריק עם גוון ורוד בשוליו, טעמו העשיר הינו שילוב של מתיקות עדינה וחמיצות רעננה. מתאים כיין קינוח. אחוז אלכוהול: 17.5 אחוז, מתוק, כשר למהדרין וכשר לפסח.
לתיאום והזמנות סיור וטעימות:04-6871122 www.harodem.co.il
מתי: ימים א-ה 10:00 – 17:00, שישי 10:00 ועד שעה לפני כניסת השבת שבת וחג –סגור.

שוקולד ודובדבנים – בבוטיק השוקולד "דה קרינה" בעין זיוון, תוכלו לטעום, פרלין שוקולד במילוי דובדבנים, ותלמדו להכין ליקר דובדבנים. ניתן לשלב ביקור הכולל סדנת שוקולד חוויתית, קטיף עצמי בבוסתן וסדנת הכנת ליקר דובדבנים אישי.
משך הפעילות כ- 3 שעות.
מתי: א – ה' מהשעה 10:00 – 16:00 , שישי עד 15:00, שבת סגור – כשר.
יש לתאם מראש. 0542179528 https://www.de-karina.co.il/

צילום: יחסי ציבור

{loadposition google02}