במטבח הנורבגי משתמשים במאכלי חלב ובדגים אך מקפידים לשלב גם תוספות של דגנים, מאכלי בשר ואפילו לוויתנים מתכננים ביקור במדינות סקנדינביה ולא יודעים מה צופן לכם התפריט? הנה המדריך שיכין אתכם

נורבגיה היא ללא ספק אחת המדינות המעניינות והמגוונות ביותר בסקנדינביה. ראשית, ממלכת נורבגיה עצמה מתאפיינת בצורה מאורכת וקו חוף נרחב לאורך האוקיינוס האטלנטי. שנית, יש לה גבולות משותפים עם שבדיה, רוסיה ופינלנד ויש עדויות לנוכחות בני אדם בנורבגיה כבר סביב שנת 8,000 לפני הספירה. לכל אלו יש השפעות ישירות על המטבח הנורבגי ועל התפריט הקולינרי במדינה.

בפועל, נורבגיה היא גן עדן לחובבי קולינריה ועל קצה המזלג אפשר להזכיר את מסעדת maaemo שהייתה הראשונה במדינה לקבל 3 כוכבי מישלן. חוץ מזה, בנורבגיה יש פסטיבלי אוכל רבים והמון פינות חמד למי שאוהב דגים ושילובים לא קונבנציונליים.

הדרך הכי נוחה לטעום את האוכל המקומי היא לתאם טיול מאורגן לנורבגיה ולשמור על ראש פתוח לשילובים מרעננים. הנה למשל 3 מאכלים שמייצגים טוב יותר מכל דבר אחר את המדינה:

לוטפיסק
המטבח הנורבגי מתאפיין רובו ככולו בשימוש במאכלי חלב ובדגים. בתוך כך, לוטפיסק הוא מאכל נפוץ בנורבגיה שקיים גם בשבדיה ופינלנד והוא עשוי מדג ממולח ומיובש וממי בורית. את המאכל מייצרים מדג בקלה ובנורבגיה נהוג להשרות אותו כ-5-6 ימים במים קרים לפני שמשרים אותו שוב בתמיסה מיוחדת.

בסוף התהליך הדגים מתנפחים, המרקם הופך למקפא וניתן לבשל אותם. בנוסף, יש לציין שבנורבגיה נהוג להגיש לצד מאכלי דגם גם מאכלי בשר ולא נדיר למצוא בתפריט של מסעדות מקומיות בשר לוויתן.

סמרגוסבורד
הכינוי סמרגוסבורד לא ממש מייצג מאכל ספציפי, אלא יותר סגנון הגשה שדומה לארוחת מזנון – או "בופה". ארוחת סמרגוסבורד מסורתית כוללת מאכלים קרים וחמים, לחם וחמאה ומנות דג קרות כמנות פתיחה שבהן הרינג, סלמון וצלופח. לאחר הדגים נאכלות מנות קרות אחרות ולבסוף מוגשות מנות חמות. לעיתים כוללת ארוחת סמרגוסבורד מנות קינוח, אבל לא כדאי לבנות על זה.

בכל מקרה, את הארוחות הכי טובות בסגנון סמרגוסבורד אפשר למצוא בנורבגיה וגם בפינלנד ושבדיה. כמו כן, רצוי להקדיש לארוחה לפחות כמה שעות ולא למהר כדי ליהנות ממגוון הטעמים שעולים על השולחן. 

פוריקול
אי אפשר לדבר על אוכל נורבגי בלי להזכיר את הפוריקול: תבשיל מסורתי שעשוי נתח בשר טלה עם עצם, כרוב, פלפל שחור וקמח חיטה שמבושלים יחד מספר שעות בקדירה. לא סתם התיאור של התבשיל הזה אולי מזכיר לכם חמין, מה גם שהוא מוגש עם תפוחי אדמה שבושלו בקליפתם.

מקורו של הפוריקול הוא במערב נורבגיה וכיום הוא נצרך בכל המדינה. המאכל כבד וממלא והוא נחשב למתאים מאוד למזג האוויר החורפי גם בתקופות המאתגרות של סקנדינביה.